Pamir – ovi maailman katolle!

 • Kohde: Aasia, Kirgisia, Tadžikistan
 • Kesto: 14 päivää

Tadžikistanin todellinen helmi on Pamirin Vuoristo-Badakshanin autonominen alue, joka tarjoaa loistavan katsauksen Aleksanteri Suuren legendaan maailman katolla! Alueelle pääsemme erikoisluvalla ja täällä tutustumme Pamirin asukkaiden erikoiseen elämäntapaan, näemme sinisilmäisiä ja vaaleahiuksisia pamirilaisia ihmisiä – Aleksanteri Suuren sotaretkien perintöä.

Kaikki kunnossa?
Osallistu tästä!
Kysy lisää >>

Tadžikistan & Kirgisia


Eksotiikkaa arvostaville toteutetaan matka sivilisaatiosta maihin, joissa luonto, perinteinen elämäntapa ja vilpittömät ihmiset tekevät yksinkertaisuudessaan lähtemättöman vaikutuksen. Samalla reissulla koetaan eri vuodenajat, kukkivat ja hedelmälliset laaksot, auringossa poltetut aavikot, maalaukselliset maisemat, muinaisen uskonnon Zarathustralaisuuden ja antiikin muistomerkit, sivistynyt Sogdiana, Silkkitien aarteet, upeita historiallisia kaupunkeja, monipuolinen ja herkullinen ruoka – tätä kaikkea on muinaisen Aasian sydämessä, Tadžikistanissa!

Tadžikistanin todellinen helmi on Pamirin Vuoristo-Badakshanin autonominen alue, joka tarjoaa loistavan katsauksen Aleksanteri Suuren legendaan maailman katolla! Alueelle pääsemme erikoisluvalla ja täällä tutustumme Pamirin asukkaiden erikoiseen elämäntapaan, näemme sinisilmäisiä ja vaaleahiuksisia pamirilaisia ihmisiä – Aleksanteri Suuren sotaretkien perintöä.

Kirgisia on timantti Keski-Aasian kruunussa värikkäillä jurtilla, tarinoilla, legendoilla ja lauluilla. Kirgisiassa voi nähdä aitoa paimentolaiselämää vuoriston mykistävissä maisemissa tai nauttia eteläisen pääkaupunki Oshin tarjonnasta.

Matkat Ajankohta
2017

 

 

Matkan hintaan sisältyy
 • Turkish Airlinesin reittilennot
 • Lento Osh – Bishkek
 • Kaikki verot ja viranomaismaksut
 • Kuljetukset kohteessa ohjelman mukaan
 • Majoitukset keski- ja hyvätasoisissa hotelleissa (**** paikallinen luokitus)
 • Majoitukset hyvissä majataloissa, joissa jaettu WC ja suihku
 • Tadžikistanissa / Kirgisiassa ohjelmassa mainitut ateriat (täysihoito)
 • Kiertoajelut ja -käynnit
 • Sisäänpääsymaksut mainittuihin kohteisiin
 • Englanninkielisen paikallisoppaan palvelut
 • Suomenkielisen matkanjohtajan palvelut koko matkan ajan
Matkan hinta ei sisällä
 • Ruokajuomat
 • Muut ruokailut
 • Tadžikistanin e-viisumi (USD 50) https://www.evisa.tj/index.evisa.html#/
 • Vuoristo-Badakshanin matkustuslupa (USD 20)
 • Matkavakuutus (suositellaan!)
 • Omat henkilökohtaiset kulut ja ostokset
 • Tipit
 • Tres Hombresin palvelumaksut 50 euroa
Vaativuus :

Helppo

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Traveller ja matkalla noudatetaan Travellerin matkaehtoja.

Matkan kulkuPäivä 1

Lento Suomesta Keski-Aasian sydämeen
  Kokoonnumme Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Lento Helsinki-Istanbul klo 12.05 – 15.35. Jatkoyhteys Tadžikistaniin pääkaupunkiin Dushanbeen klo 20.45.

Päivä 2
Saapuminen Dushanbeen (A,L)
  Saavumme klo 03:35. Rajamuodollisuuksien jälkeen kokoontuminen ryhmän kanssa ja kuljetus hotellille, jossa aikainen check-in. Aamupäivä rentoutumista hotellissa. Iltapäivällä vierailemme Shokmansurin basaarilla ja tutkimme katuja ja aukioita. Yöpyminen Lotus**** tai vastaavassa hotellissa.

Päivä 3

Dushanbe ja Hissarin linnoitus (A,L,I)
  Aamupäivällä retki Hissarin linnoitukselle, joka sijaitsee kaupungin ulkopuolella. Hissarin linnoituksella näemme Ibragimbek-Khanin palatsin jäänteet. Aikoinaan linnoituksen paksujen seinien suojista löytyi palatsi, puutarha ja allas. Se sijaitsi vastapäätä suosittuja markkinoita ja karavaaniseraljia. Linnoitusvierailun jälkeen ajo takaisin Dushanbeen, jossa nautimme lounaan. Lounaan jälkeen valinnan mukaan tutustuminen kansallismuseoon omatoimisesti tai vaihtoehtoisesti vapaata aikaa kaupungissa. Yöpyminen Lotus**** tai vastaavassa hotellissa.

Päivä 4

Dushanbe-Kalai – Khumb (A,L,I)
  Dushanbesta ajamme Nurekiin, jossa sijaitsee Tadžikistanin sekä koko maailman korkein pato Nurek. Guinnessin ennätyskirjasta löytyy tästä lisätietoa. Matkalla vierailemme Hulbukin linnoituksen raunioilla. Paikalle jälleenrakennetaan uutta linnoitusta vastaavalla arkkitehtuurilla kuin 1200 vuotta sitten. Jatkamme ajamista etelään, Kalai-Khumbia kohti, ensimmäiseen Pamirin alueista. Tämän alueen konservatiivisuuden voi huomata heidän pukeutumistyylissä ja pitkissä parroissa, mutta ihmiset ovat vieraanvarasia ja hyvin ystävällisiä. Solan ylityksen jälkeen maisemat ja ihmiset muuttuvat taas. Täällä ovat Badakhshanin asukkaat. He eivät ole tadžikejä, vaan useita erillisiä heimoryhmiä. Huikeat maisemat lumipeitteisin vuorenhuipuin,joiden toisella puolella on Afganistan. Yöpyminen Gate of Badakhshan hotellissa.

Päivä 5

Kalai-Khumb – Khorog (A,L,I)
  Ajamme Khorogiin, Vuoristo-Badakshanin autonomisen alueen pääkaupunkiin. Kaupunki sijaitsee syvässä rotkossa, noin 2000 metriä meren pinnasta, Panj, Gunt ja Shahdara -jokien yhtymäkohdassa. Kaupungin keskustan läpi kulkee Pamirin valtatie. Tajikistanin puolella tie on asfaltoidu, talot on rakennettu käyttäen lasia ja metallia ja kyläläisillä on sähköt. Afganistanin puoli on edellisen täysi vastakohta ja vain 100 metrin päässä tie on aasien polku ja rakennukset ovat tehty puusta ja savesta. Yöpyminen LAL In hotellissa.

Päivä 6

Khorog (A,L,I)
  Tutustumme tähän kauniiseen ja vihreään kaupunkiin, vaikka perestroikan jälkeen se on kärsinyt taloudellisesti. Nyt rakennetaan vauhdilla uutta ja kehitetään infrastruktuuria. Käynti paikallisessa maakuntamuseossa antaa kuvan alueen historiasta, kultuurista ja kehityksestä. Maailman toiseksi korkein Pamirin kasvitieteellinen puutarha sijaitsee Gunt ja Shahdara jokien yhtymäkohdassa, 2320 metriä meren pinnan yläpuolella. Omaa aikaa kierrellä paikallisessa basaarissa. Yöpyminen LAL In hotellissa.

Päivä 7

Khorog – Ishkashim – Yamg
  Aamulla käymme ei kenellekään kuuluvalla neutraalialueella, maailman katolla sijaitsevassa afganistanilaisessa basaarissa, ilman viisumia. Lauantaibasaari on suosituin ostospaikka paikallisten parissa. Päivän aikana teemme useita pysähdyksiä mm. tadžikistanilaisten keskuudessa suositussa Garm Chashma mineraali- ja kuumissalähteissä. Saapuessamme Yamgiin käymme mielenkiintoisessa ja samalla oudossa Muborak Wakhanin museossa. Paikallinen itseoppinut tutkija, kalligrafiataitelija, muusikko ja runoilija, Yadžikistanin oma “Leonardo da Vinci”, eli Yamgissa vuosina 1843-1910. Hänen talonsa vieressä on edelleen pystyssä kivi, jossa on aurinkokalenteri aukossa. Kyläläiset ovat ylpeitä ja kunnioittavat suuren esi-isän muistoa. Museosta löytyy käsiintehtyjä soittimia, kangaspuut, hänen kirjoittamiaan kirjoja (paperin Muborak teki myös itse) ja taloustavararoita. Yöpyminen Aidar majatalossa.

Päivä 8

Yamg – Vrang – Langar (A,L,I)
  Pamirin reissulla pysähdymme Vrangissa, hämmästyttävässä ja ainutlaatusessa kylässä. Kylän kallion korkealla rinteellä on kaivettu monimutkainen buddhalainen kultti IV-VII-luvuilta. Se koostuu kolmiportaisesta kivisestä stupasta, jota ympäröi korkea muuri torneineen. Stupan vieressä, jyrkällä rinteellä näkyy kaivettuja luolia joissa munkit asuivat. Tutkijat epäilevät, että täällä sijaitsi yksi buddhalaisuuden keskuksista. Matkalla Langariin avautuvat huikeat maisemat, Karl Marxin (6,723 m) ja Fredrikh Engelsin (6,180 m) huiput. Yöpyminen Yodgor majatalossa.

Päivä 9

Langar – Khargushin sola – Bulunkuljärvi (A,L,I)
  Matka eksoottiseen Bulunkul kylään kulkee Khargushin solan kautta, Balunkul- ja Yashikul makean veden järviä kohti. Bulunkul järven alue on tunnettu siitä, että talvella se on Keski-Aasian kylmin paikka, jopa -63 celcius astetta. Parasta aikaa vierailla täällä alueella on heinäkuusta syyskuuhun. Maisemat ja ihmiset muuttuvat matkalla, koska nousemme Pamirin korkeimmalle ylätasangolle. Saavuttaessa kylään ajamme tai kävelemme Yashilkul järven rannalle. Yöpyminen Makhuba majatalossa.

Päivä 10

Bulunkul – Alichur – Murgab (A,L,I)
  Aamiaisen jälkeen ajamme Pamirin valtatietä (M) pitkin Murgabiin. Matkalla näemme kirgisialaisia paimentolaisia, jotka asuvat tällä alueella. Lounas nautitaan Alichur kylässä. Illansuussa saavumme Murgabiin. Yöpyminen Pamir hotellissa.

Päivä 11

Murgab – Sary Tash (A,L,I)
  Aamulla ajamme Kirgisian rajalle. Lounas nautitaan Tadžikistanin puolella. Iltapäivällä rajan ylitys. Kuljetus Sary Tash kylään. Illallinen kirgisialaisen perheen luona. Yöpyminen majatalossa.

Päivä 12

Sary Tash – Osh (A,L,I)
  Vaikka matkan Sary Tashista Oshiin on vain 200 km, sen kesto on noin 5 tuntia. Sary Tash sijaitsee 3150 metriä meren pinnasta. Reittimme kulkee hyvin viehä ttävän Alain-laakson kautta. Osh on lämminhenkinen, ystävällinen ja todella vanha kaupunki, joka oli aikoinaan tärkeä piste Silkkitiellä yhdistäessään idän ja lännen. Näemme Sulaiman Too-vuoren, Kirgisian ainoan Unescon maailmanperintökohteen. Vuoren rinteiltä löytyy muinaisia palvontapaikkoja, luolia ja kalliomaalauksia sekä kaksi pitkälti uudelleenrakennettua 1500-luvun moskeijaa. Vuorella sijaitsee historiallinen museo, jossa voitte vierailla halutessanne kierroksen jälkeen lounas paikallisessa ravintolassa. Yöpyminen Sun Rise*** hotellissa tai vastaavassa.

Päivä 13

Osh – Bishkek (A,L,I)
  Aamiaisen jälkeen kuljetus lentoasemalle. Lyhyt lento Bishkekiin. Kuljetus Park hotelliin. Koko päivä vapaata aikaa, illalla kokoonnumme jäähyväisillalliselle , joka nautitaan paikallisessa ravintolassa kansanperinne-esityksen säestämänä. Majoittuminen hotellissa.

Päivä 14

Paluu Suomeen
  Kuljetus lentoasemalle. Paluu Helsinkiin. Bishkek – Istanbul klo 06.50 – 09.40. Istanbul – Helsinki klo 14.55 – 18.20.

 
HOTELLIT:

Dushanbe – Lotus Hotel
Kalai-Khumb – GH Gate of Badakshan
Khorog -LAL Hotel http://lalhotel.tj/en/
Langar – GH Edgor
Murgab – Hotel Pamir
Sary Tash – GH
Osh – Sun Rise Hotel
Bishkek – Park Hotel